Portalen | 17 March 2023
klanten beheren

Wat zijn portalen?

Introductie

Een portaal is een website die je beschikbaar stelt aan je klanten/relaties. Op deze website kan jouw klant inloggen om zijn persoonlijke gegevens te bekijken of aan te passen. Denk hierbij aan het kunnen inzien van facturen of het melden van een support-ticket. Deze gegevens komen rechtstreeks uit Tribe CRM en zijn beschikbaar in de persoonlijke afgeschermde omgeving van je klant. Een portaal biedt zowel jou als ondernemer, als jouw klant enorm veel voordelen.

Tribe CRM biedt je een aantal standaard portalen, die je direct in gebruik kan nemen. In dit artikel geven we een verder uitleg over het gebruik van de portalen in Tribe CRM.

 1. Wat zijn de voordelen van een portaal?
 2. Welke standaard portalen biedt Tribe CRM?
 3. Hoe nodig je een klant uit voor een portaal?
 4. Hoe ziet een portaal eruit?
 5. Hoe kan je de toegang tot een portaal blokkeren?

1 Wat zijn de voordelen van een portaal?

Als ondernemer wil je jezelf onderscheiden van je concurrenten. Een portaal of klantenportaal is daarbij enorm waardevol. Via een portaal kun je je klanten nog beter van dienst zijn. Wanneer jij buiten kantooruren niet meer bereikbaar bent, kan jouw klant inloggen in zijn persoonlijke omgeving om zijn gegevens in te zien en te wijzigen. 24/7, via een beveiligde verbinding.

Bovendien kan hij via het portaal ook vragen stellen. Dit geeft je klant veel controle, met een hogere klanttevredenheid als resultaat. Daarnaast vereenvoudigt een portaal ook je processen, doordat veel telefoontjes of mails niet meer noodzakelijk zijn omdat het portaal de klant de mogelijkheid geeft zaken zelf te regelen.

Verschillende documenten zijn voor de klant op dezelfde plaats inzichtelijk. Facturen, offertes of e-mails zijn allemaal terug te vinden in zijn persoonlijke portaal.

2 Welke standaard portalen biedt Tribe CRM?

Tribe CRM biedt een aantal standaard portalen voor de verschillende modules, die je direct in gebruik kan nemen. Je hoeft slechts  je relaties  uit te nodigen voor hun persoonlijke omgeving. Welke standaard portalen in jouw Tribe omgeving zichtbaar zijn, is afhankelijk van de modules die zijn geactiveerd.

Op dit moment zijn onderstaande portalen standaard beschikbaar in Tribe CRM. Ieder portaal bevat zijn eigen functies. Deze functies lichten we toe in aparte artikelen. Voor meer informatie per portaal klik je door naar het artikel.

 • Support portaal
 • Facturatie portaal
 • Offerte portaal

3 Hoe nodig je een klant uit?

Wanneer je beheerdersrechten hebt, kun je personen uitnodigen deel te nemen aan een portaal. Dit kan één portaal zijn, of meerderen.

Zo nodig je een contactpersoon uit:

 1. Zoek de persoon op en open zijn gegevens.
 2. Scroll in de linkerkolom in details naar beneden tot aan de portalen widget.
 3. In de widget zijn de beschikbare portalen zichtbaar.
 4. Klik op de knop uitnodigen.
 5. Controleer daarna de gegevens, met name het e-mail adres en klik op opslaan.
 6. De persoon ontvangt automatisch een uitnodiging. Door in de mail op de link te klikken activeert hij zijn account en wordt hem gevraagd een wachtwoord aan te maken. Hij heeft daarna direct toegang tot zijn gegevens.

Tribe CRM portaal

4 Hoe ziet een portaal eruit?

De exacte gegevens zijn afhankelijk van het type portaal waarvoor je iemand uitnodigt. Ieder portaal bestaat uit een header en daaronder een balk met één of meerdere tabbladen, zoals Support, facturatie of offertes. Op deze manier kan een klant eenvoudig door de verschillende gegevens navigeren.

Wanneer je gebruik maakt van de Tribe Creator editie heb je de mogelijkheid de header aan te passen aan jouw huisstijl, door bijvoorbeeld het toevoegen van een logo en kleur. Daarnaast kun je met de creator editie ook eigen pagina’s toevoegen aan de standaard portalen of een eigen portaal inrichten.

5 Hoe kan je de toegang tot een portaal blokkeren?

Het is ook mogelijk de toegang tot een portaal te blokkeren. Dit doe je door de toegang in te trekken.

Zo blokkeer je de toegang tot een portaal:

 1. Zoek de persoon op en open zijn gegevens.
 2. Scroll in de linkerkolom details  naar beneden tot aan de portalen widget.
 3. In de widget zijn de beschikbare portalen zichtbaar.
 4. Klik op de knop beheren bij het portaal waarvan je de toegang wilt blokkeren.
 5. Klik daarna op de knop verwijderen.
 6. Herhaal deze stappen eventueel voor de andere portalen.